Waar zit gluten in?

Welke voedingsmiddelen bevatten gluten?

Wie coeliakie heeft, zal een glutenvrij dieet moeten volgen. Dat dieet is niet voor even maar voor uw hele leven. Daar zult u in het begin zeker aan moeten wennen maar het volgen van een glutenvrij dieet loont wel de moeite, want….. glutenvrij is klachtenvrij!

Om het glutenvrije dieet goed te kunnen volgen, is het van groot belang dat u precies weet welke producten gluten bevatten en wat u dus niet mag eten. De onderstaande graanproducten bevatten gluten en mogen dus niet gegeten worden door iemand met coeliakie:

  • Tarwe
  • Tarwemeel
  • Tarwebloem
  • Spelt (wilde tarwe)
  • Rogge
  • Roggemeel
  • Roggebloem
  • Gerst
  • Gerstemoutbloem
  • Haver*
  • Havermout
  • Havervlokken
  • Havermeel
  • Griesmeel
  • Bulgur
  • Couscous
  • Graankiemen
  • Graankorrels
  • Graanvlokken
  • Gort
  • Parelgort
  • Grutten
  • Mout
  • Kamut
  • Triticale (kruising van tarwe en rogge)

* Uit recent onderzoek is gebleken dat zuiver haver géén gluten bevat. Toch wordt aangeraden bij coeliakie geen haver te gebruiken in het dieet. In Nederland is namelijk alleen haver te koop wat vermengd is met tarwe en haver dat niet volledig gescheiden is gebleven bij de productie van glutenbevattende granen. De kans dat de laatste soort haver besmet is met gluten is erg groot. Om die reden wordt het gebruik van haver toch afgeraden.

Naast alle bovengenoemde graanproducten zit gluten ook in alle voedingsmiddelen waarin deze graansoorten zijn verwerkt dat betekent dus o.a. in:

  • Brood
  • Crackers en beschuit
  • Muesli en cruesli
  • Gebak, koekjes en cake
  • Alle soorten deegwaren (inclusief filodeeg) en pizza’s
  • Pannenkoeken, tortilla’, pitabroodjes en naan
  • Soepen, bouillon en sauzen (gluten wordt hierin gebruikt als bindmiddel)
  • Gemarineerde vleessoorten en vleeswaren
  • Gekruide vleessoorten en vleeswaren
  • Gepaneerde producten
  • Veel soorten snoep en snacks
  • Veel soorten ijs en desserts
  • Alle biersoorten

Ongeveer 80% van de producten die in de supermarkt liggen, bevatten gluten en zijn dus voor mij niet meer te gebruiken vanwege mijn glutenvrije dieet. Kant- en klaarproducten zijn geen optie meer, ik ga tegenwoordig voor vers! (Willem, 36 jaar)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien