Home » Behandeling » Glutenvrij dieet » Waar zit géén gluten in?

Waar zit géén gluten in?

Welke voedingsmiddelen bevatten géén gluten?

Wie coeliakie heeft, zal een glutenvrij dieet moeten volgen. Dat dieet is niet voor even maar voor uw hele leven. Daar zult u in het begin zeker aan moeten wennen maar het volgen van een glutenvrij dieet loont wel de moeite, want…. glutenvrij is klachtenvrij!

Om het glutenvrije dieet goed te kunnen volgen is het van groot belang dat u precies weet welke producten gluten bevatten en wat u dus niet mag eten. Maar misschien is het nog wel belangrijker dat u een overzicht krijgt van de voedingsmiddelen die u wél mag eten.

Mensen met coeliakie mogen uitsluitend glutenvrije producten eten. Deze producten zijn in te delen in 3 categorieën:

  1. Van nature glutenvrije voedingsmiddelen
  2. Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten
  3. Speciale glutenvrije voedingsmiddelen (dieetproducten)

Van nature glutenvrije voedingsmiddelen

Een groot aantal voedingsmiddelen is van nature glutenvrij. Voorbeelden van dit soort voedingsmiddelen zijn:

  • Aardappelen
  • Aardppelzetmeel
  • Fruit
  • Eieren
  • Melk
  • Boter
  • Olie
  • Peulvruchten
  • Groenten
  • Rauwkost
  • Noten
  • Rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst)
  • Zaden
  • Vlees (ongemarineerd en ongepaneerd)
  • Vis (ongemarineerd en ongepaneerd)
  • Gevogelte (ongemarineerd en ongepaneerd)
  • Kaas (Nederlandse kaassoorten)
  • Cassave
  • Mais
  • Maismeel (polenta)
  • Boekweit
  • Quinoa
  • Tapiocameel
  • Koffie
  • Thee
  • Frisdrank
  • Sap
  • Melk

Voorbeelden van glutenvije bindmiddelen zijn:

  • Maïzena
  • Aardappelzetmeel
  • Guarpitmeel
  • Tapioca (cassave)
  • Sago
  • Kuzu
  • Arrowroot (pijlwortel)
  • Agar-agar
  • Johannesbroodpitmeel / carobe
  • Gelatine
  • Pectine
  • Xanthaangom

Samengestelde voedingsmiddelen zonder glutenbevattende ingrediënten

Veel producten die ‘samengesteld’ zijn, bevatten gluten. Samengestelde voedingsmiddelen zijn (vaak voorverpakte) voedingsmiddelen die uit meer dan één ingrediënt bestaan. Er zijn er echter ook voldoende samengestelde voedingsmiddelen die geen gluten bevatten. De enige manier om daar achter te komen is door het lezen van het etiket. Een fabrikant is namelijk verplicht om de ingrediënten op het etiket te zetten. Kijk voor meer informatie over de etiketten en de manier waarop deze gelezen worden op de pagina etiketten lezen.

Speciale glutenvrije voedingsmiddelen (dieetproducten)

Tot slot zijn er de speciale dieetproducten zoals glutenvrij brood, soepen, meelmixen etc. Deze speciale dieetproducten worden gemaakt door fabrikanten die gespecialiseerd zijn in het maken van deze producten. Kijk voor een overzicht van fabrikanten van glutenvrije producten op de pagina leveranciers van glutenvrije producten.