Home » Omgeving » Tips voor horecapersoneel

Tips voor horecapersoneel

Wanneer u in de horeca werkt, kunt u te maken krijgen met gasten die vanwege coeliakie op een glutenvrij dieet staan. Het bereiden van een maaltijd voor iemand met coeliakie vraagt extra oplettendheid van uw kant en van die van uw collega’s.

Op deze website vindt u veel informatie over coeliakie, wat de klachten zijn waar iemand met coeliakie mee te maken krijgt, wat gluten is, waar gluten in zit en in welke producten niet. Daar gaan we op deze pagina dan ook niet verder op in.

Hier willen we u vooral praktische tips geven voor het omgaan met een gast die coeliakie heeft en dus een glutenvrij dieet volgt.

Algemene tips

  • Was uw handen goed voordat u begint met het bereiden van een glutenvrije maaltijd. Neem verder de hygiëneregels van uw bedrijf ter harte
  • Zorg voor een schone werkplek, inclusief schoon keukengerei en -apparatuur wanneer u een glutenvrije maaltijd gaat maken
  • Zorg voor schone keukendoeken en vaatdoeken
  • Zorg voor schoon bestek en serviesgoed
  • Bewaar en bereid glutenvrije producten altijd apart van glutenbevattende producten
  • Gebruik zoveel mogelijk onaangebroken verpakkingen. Sluit geopende verpakkingen goed af om besmetting met gluten te voorkomen
  • Gebruik bijvoorbeeld geen broodrooster waar eerder glutenbevattend brood in heeft gezeten
  • Gebruik een schone frituurpan met schone olie voor het frituren van glutenvrije producten
  • Overleg met uw leverancier welke producten glutenvrij zijn
  • Lees de etiketten goed en bij twijfel kunt u de fabrikant raadplegen
  • Overleg bij twijfel met uw gast
  • Zet bij een buffet eventuele glutenvrije schalen hoog en zet er duidelijk bij dat het om glutenvrije schotels gaat. Het risico op besmetting hierbij is groot omdat een opscheplepel vanuit een glutenbevattend gerecht snel in een schaal glutenvrije voedingsmiddelen terecht kan komen
  • Maak één iemand in de keuken verantwoordelijk voor de glutenvrije maaltijden
  • Zorg voor scholing van het personeel. Voor iedereen moet duidelijk zijn wat coeliakie is en wat de gevolgen zijn wanneer iemand wel gluten binnenkrijgt
  • Zorg ervoor dat ook bediendend personeel goed op de hoogte is om besmetting met gluten te voorkomen
  • Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat uw gast toch gluten binnen krijgt. Probeer de oorzaak te achterhalen zodat u dergelijke situaties in de toekomst kunt vermijden