Etiketten lezen

Als u en/of uw kind coeliakie heeft, is de enige oplossing om de rest van uw leven een strikt glutenvrij dieet te volgen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Gluten zit namelijk in heel veel voedingsmiddelen. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt. Daarnaast is het een kwestie van heel goed de etiketten lezen die op de voedingsmiddelen staan.

Allergenenwetgeving

Fabrikanten zijn sinds 2004 verplicht om de volgende 14 allergenen op het etiket van een product te vermelden wanneer deze worden gebruikt in een voedingsmiddel. Dit is in het Nederlandse Warenwetbesluit Etiketteing van Levensmiddelen vastgelegd omdat de onderstaande stoffen ernstige overgevoeligheids- en allergische reacties kunnen veroorzaken.

  1. Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut en producten op basis van deze glutenbevattende granen
  2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  3. Eieren en producten op basis van eieren
  4. Vis en producten op basis van vis
  5. Aardnoten (pinda) en producten op basis van aardnoten
  6. Soja en producten op basis van soja
  7. Melk (inclusief lactose) en producten op basis van melk (inclusief lactose)
  8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macademianoten) en producten op basis van deze noten
  9. Selderij en producten op basis van selderij
  10. Mosterd en producten op basis van mosterd
  11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter
  13. Lupine
  14. Weekdieren

Glutenvrij teken

Steeds vaker wordt het u makkelijk gemaakt en staat er op de verpakking geschreven ‘glutenvrij’ of staat het internationale glutenvrij teken op de verpakking. Staat dit beeldmerk (de doorgestreepte aar) op een product, dan weet u zeker dat dit product veilig gegeten kan worden.

Het kost even tijd maar door de etiketten goed te lezen, weet ik zeker dat ik geen dieetfouten maak en dan geldt glutenvrij is klachtenvrij! (Loes, 27 jaar)

Aanwijzingen voor het lezen van etiketten

  • Staat er ‘gemodificeerd’….zetmeel op het etiket, dan betekent dit dat het zetmeel bewerkt is zodat het beter op kan lossen en water kan vasthouden(binden). Het betekent dus niet dat dit soort zetmeel dan ook automatisch glutenvrij is
  • Staat er alleen ‘zetmeel’ of ‘gemodificeerd zetmeel’ op het etiket dan is het product geschikt voor het glutenvrije dieet
  • Er bestaat tarwe(zet)meel dat glutenvrij is gemaakt, dit mag dan officieel glutenvrij heten, maar is niet 100% vrij van gluten. Het gehalte aan gluten moet voldoen aan de norm glutenvrije dieetproducten vastgelegd in de Europese Unie Verordening nummer 41 (voorheen de Codex Alimentarius). Het gehalte bij van nature glutenvrije producten  is 20 parts per million (ppm). Het gehalte bij glutenvrij gemaakte producten is 200 parts per million (ppm)
  • Een ingrediëntendeclaratie geeft nooit 100% zekerheid i.v.m. kruisbesmetting
  • Het etiketteren van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht. Sommige fabrikanten zetten wel op de verpakking ‘kan sporen van gluten bevatten’ of ‘gemaakt in een bedrijf waar ook gluten verwerkt wordt’,maar dit hoeft dus niet
  • Soms staat op de verpakking het kopje ‘allergie-informatie’: bevat…. (betreffende allergenen)
  • Geeft een etiket geen of onvoldoende duidelijkheid, doe dan eerst navraag bij de fabrikant, neem geen risico
  • Het staat de fabrikant vrij de receptuur aan te passen, lees etiketten dus altijd, ook als u gewend bent dat een product glutenvrij is
  • Check geregeld de etiketten van producten die eerst gluten bevatten, door dat het de fabrikant vrij staat de receptuur aan te passen, worden producten soms na verloop van tijd wel glutenvrij
  • Let extra op de ingrediëntendeclaratie als er op het etiket staat ‘vernieuwd recept’of ‘vernieuwde receptuur’
  • Plantaardig eiwit en plantaardige vezels kunnen gemaakt zijn van tarwe maar dit hoeft niet. Dergelijke producten kunnen dus gluten bevatten
  • Producten met mout of moutextracten kunnen gluten bevatten maar dit hoeft niet. Mout ontstaat door gerst- of tarwekorrels te laten kiemen en drogen. De gluten worden deels afgebroken tijdens dit proces maar door onvolledige afbraak kan het nog gluten bevatten

Voor sterke drank is een etikettering niet verplicht, hiervan is het dus lastiger te bepalen of het gluten bevat of niet

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien

Naast funtionele cookies, gebruikt deze website ook cookies om u specifieke producten/diensten aan te bieden van diverse advertentie partners. Tevens maken wij alleen gebruik van Google Analytics om onze website te optimaliseren en geven uw gegevens dus niet door aan derden. Privacy- en cookieverklaring.