Home » Wat is Coeliakie? » Wie hebben verhoogd risico op coeliakie?

Wie hebben verhoogd risico op coeliakie?

Wie lopen er een verhoogd risico op het krijgen van coeliakie?

Er zijn een aantal risicofactoren waarbij mensen een verhoogde kans hebben op coeliakie. De risicofactoren zijn:

  • Eén of meerdere eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) met coeliakie
  • Het hebben van andere auto-immuunziekten
  • IgA deficiëntie
  • Syndroom van Down
  • Syndroom van Turner
  • Syndroom van Williams

Eén of meerdere eerstegraads familieleden (ouders, broers, zussen en kinderen) met coeliakie

Coeliakie kent een erfelijke belasting. Bij eerstegraads familieleden (ouders, broers en zussen, kinderen) van mensen met coeliakie is de kans op het hebben van coeliakie ongeveer 10%. Dit ligt dus 10 keer hoger dan de gemiddelde kans om coeliakie te krijgen.

Heeft u of één van uw familieleden klachten die op coeliakie kunnen wijzen, dan is het verstandig onderzoek te doen. Coeliakie kan ook aanwezig zijn bij mensen met weinig of zelfs helemaal geen klachten. Voor hen kan coeliakie ernstige gevolgen hebben, zoals botontkalking (osteoporose) en bloedarmoede wanneer er geen behandeling wordt gestart. Deze complicaties bij coeliakie kunnen worden voorkomen door behandeling met een glutenvrij dieet.

Het hebben van andere auto-immuunziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte die vaak wordt gezien in combinatie met andere auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld Dermatitis herpetiformis en psoriasis. Onder het kopje aanverwante aandoeningen wordt een overzicht gegeven van de auto-immuunziekten die vaak voorkomen in combinatie met coeliakie.

IgA deficiëntie

IgA deficiëntie is een aangeboren aandoening waarbij de afweerstof IgA gedeeltelijk of geheel ontbreekt. Afweerstoffen zijn bepaalde eiwitten die in het bloed zitten en die het lichaam onder andere tegen infecties beschermen. De oorzaak van IgA-deficiëntie is niet precies bekend. Mogelijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol.

IgA deficiëntie komt voor bij ongeveer 10% van de mensen die coeliakie hebben. Dit maakt het moeilijker om de diagnose coeliakie te stellen omdat IgA bij coeliakie een belangrijke rol speelt.

Syndroom van Down

Het Syndroom van Down is de meest voorkomende oorzaak van een verstandelijke beperking. In Nederland wordt 1 op de 650 kindjes geboren met het Syndroom van Down. Het is een aangeboren afwijking waarbij het chromosoom 21 drie keer aanwezig is in het DNA in plaats van twee keer zoals bij mensen zonder het Syndroom van Down.

Coeliakie komt opvallend vaak voor bij mensen die het Syndroom van Down hebben. In Nederland komt coeliakie voor bij 1 op de 150-200 mensen. Bij mensen met het Syndroom van Down komt coeliakie voor bij 1 op de 14 zo blijkt uit onderzoek uit 1996.

Syndroom van Turner

Het Syndroom van Turner is een zeer zeldzame aandoening die alleen voorkomt bij meisjes / vrouwen waarbij één van de  twee vrouwelijke chromosomen (XX) geheel of gedeeltelijk ontbreekt. De symptomen wisselen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn: klein zijn van stuk (korter dan 1,50 meter), het hebben van een brede borstkas met ver uit elkaar staande tepels, een lage haarlijn, laaggeplaatste oren, hartproblemen, nierproblemen en de puberteit komt niet spontaan op gang.

Coeliakie komt tot 10 keer vaker voor bij mensen die het syndroom van Turner hebben, dan bij mensen die dit syndroom niet hebben.

Syndroom van Williams

Ongeveer 1 op de 10.000 baby’tjes wordt geboren met het Syndroom van Williams. De oorzaak van dit syndroom is het ontbreken van een stukje van chromosoom 7. Het syndroom wordt gekenmerkt door een verstandelijke handicap en bepaalde gelaatstrekken (kleine kin, dikke lippen, kleine, iets opstaande neus, krullend haar (dat vroeg grijs wordt), smal voorhoofd) en gaat vaak gepaard met afwijkingen van de grote slagaders.

Coeliakie komt aanzienlijk vaker voor bij mensen die het syndroom van Williams hebben, dan bij mensen die dit syndroom niet hebben.